(untitled) (INTERNATIONAL JOURNAL OF RECENTLY SCIENTIFIC RESEARCHER’S THEORY, 2025)
Mazkur maqola Qashqadaryo viloyatidagi son bilan ifodalangan joy nomlarning leksik-semantik tahliliga bag‘ishlangan bo‘lib, uning asosiy maqsadi – viloyatdagi joy nomlarining lug‘aviy va semantik jihatdan o‘rganilishi, ularning kelib chiqishi, ma’nosi va tarixiy rivojlanishini aniqlashdir. Maqolada toponimlarning tabiiy, ijtimoiy, tarixiy va madaniy kontekstlarda qanday shakllanganligi tahlil qilinadi. Qashqadaryo viloyati toponimlari, ko‘pincha turkiy, fors-tojik va boshqa madaniyatlarning ta’sirida yaratilgan bo‘lib, ular hududdagi iqtisodiy, ijtimoiy va diniy o‘zgarishlarni aks ettiradi. Tadqiqot davomida joy nomlarining etimologiyasi va ma’no o‘zgarishlari, ularning tarixiy manbalar va xalqning madaniy an’analariga qanday bog‘liqligi ko‘rib chiqiladi.