(untitled) (INTERNATIONAL JOURNAL OF RECENTLY SCIENTIFIC RESEARCHER’S THEORY, 2024)
Hozirgi kunda ko’pgina tillar o’zlarining xalqaro, milliy yoki ta’lim korporatsiyalariga ega. Bu esa, o‘z navbatida, tilga e’tibor kuchayib borayotganidan dalolat beradi. Ma’lumki, ilk milliy korpus tarkibiga badiiy qimmatli, lingvodidaktik ahamiyatga ega (tarjima qilinmagan) badiiy adabiyot namunalari kiritilgan. Keyinchalik turli maqsadlarda yaratilgan til korpuslari, jumladan, rus tilining xalqaro korpusi va Amerika milliy korpusi boshqa ba’zi turdagi korpuslarning paydo bo’lishiga olib keldi. Shuningdek, o‘zbek korpus tilshunosligi bo‘yicha hali uzoq tarixga ega bo‘lmagan o‘ndan ortiq tadqiqotlar olib borilib, qisqa vaqt ichida Alisher Navoiy nomidagi Toshkent davlat universitetida o‘zbek tili korpusi tashkil etildi.