(untitled) (INTERNATIONAL JOURNAL OF RECENTLY SCIENTIFIC RESEARCHER’S THEORY, 2024)
Taдқиқотда тошкент шахридаги “Динамо” ва “Мехнат”спорт мажмуаларида 16 ёшдан 35 ёшгача бўлган 140 нафар спортчи иштирок этди. Спортчиларнинг овқатланиши хисоб-китоб ва лаборатория усуллари билан баҳоланди. Озиқланиш ва биологик қиймат умумий овқатланиш корхоналари ва оилавий овқатланиш учун 1260 та таомни хисобига олган холда хисобланади. Aмалий овқатланиш холати умумий қабул қилинган усуллардан фойдаланган холда оилавий овқатланиш асосида бахоланади. Кундалик овқатланишнинг статистик тахлили анкета усули ёрдамида бахоланди. Oзиқ-oвқат маҳсулотларининг озуқавий қиймати ўрганилди. Оқсиллар, ёғлар, карбон сувлар, стероллар, холестрин, бетастероллар, витамин C, калория миқдори ва озиқ-овқатнинг фоиз қийматини ўрганиш учун лаборатория усуллари қўлланилди. Совуқ хавода озиқ-овқатнинг энергия қиймати иссиқ хавога қараганда бир оз юқори бўлиб, узоқ масофаларга югурувчилар орасида спортчиларнинг малакасига боғлиқ эмас эди, озиқ-овқатнинг энергия қиймати ва таркиби физиологик стандартларга мос келади.