(untitled) (INTERNATIONAL JOURNAL OF RECENTLY SCIENTIFIC RESEARCHER’S THEORY, 2024)
Ushbu maqolada maktabgacha ta’lim tashkilotlarida tarbiyalanuvchilar nutqini rivojlantirishda soft (yumshoq) ko‘nikmalarni shakllantirish texnologiyasining samaradorligi o‘rganildi. 2022-2023 yillarda Toshkent, Samarqand va Buxoro viloyatlaridagi 10 ta maktabgacha ta’lim muassasalarida 500 nafar 3-6 yoshli bolalar ishtirokida tadqiqot o‘tkazildi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatdiki, soft ko‘nikmalarni rivojlantirish texnologiyalaridan foydalangan bolalar orasida nutq ko‘nikmalarining rivojlanishi 25-30% ga yaxshilandi. Dastlabki natijalarga ko‘ra, bolalarning 40% nutq rivojlanishi sust bo‘lgan bo‘lsa, texnologiyalar joriy etilganidan so‘ng bu ko‘rsatkich 15% ga tushdi.