(untitled) (INTERNATIONAL JOURNAL OF RECENTLY SCIENTIFIC RESEARCHER’S THEORY, 2024)
Ushbu maqolada raqamli iqtisodiyotning rivojlanishi natijasida tijorat banklarining masofaviy bank xizmatlarini takomillashtirish jarayoni o‘rganiladi. Tadqiqotda O‘zbekiston tijorat banklarining raqamli xizmatlardan foydalanish holati, texnologik infratuzilma darajasi va xavfsizlik bilan bog‘liq muammolar tahlil qilindi. 2022-yilda tijorat banklari orqali amalga oshirilgan masofaviy bank operatsiyalari hajmi 28% ga o‘sib, umumiy hajm 12 trillion so‘mni tashkil etdi. So‘rovnomalar va intervyular natijalariga ko‘ra, mijozlarning 71% raqamli xizmatlarni qulay deb hisoblaydi, ammo 23% xavfsizlik muammolarini to‘siq sifatida ko‘rsatdi. Natijalar asosida tijorat banklarining texnologik infratuzilmasini modernizatsiya qilish, kiberxavfsizlikni mustahkamlash va raqamli savodxonlikni oshirish bo‘yicha tavsiyalar ishlab chiqildi. Tadqiqot tijorat banklarida masofaviy xizmatlarni takomillashtirish va raqamli iqtisodiyotning rivojlanishiga ijobiy ta’sir ko‘rsatadi.