(untitled) (INTERNATIONAL JOURNAL OF RECENTLY SCIENTIFIC RESEARCHER’S THEORY, 2024)
Bentonit, ko’plab sanoat va iste’molchi ilovalariga ega bo’lgan loy dunyoning ko’plab mamlakatlarida qazib olinadi va qayta ishlanadi. Uning ko’plab foydali qo’llanilishi, shuningdek, keng tarqalgan kasbiy va iste’molchi ta’siri uchun potentsial yaratadi. Toksiklik va epidemiologiya bo’yicha mavjud tadqiqotlar shuni ko’rsatadiki, asosiy ta’sir qilish yo’li kasbiy ta’sirga uchragan kohortlar tomonidan nafas oladigan changni nafas olishdir. Bentonitning o’zi, ehtimol, boshqa tartibga solinmagan har qanday boshqa zarrachalardan ko’ra zaharliroq emas va hech qanday tartibga soluvchi yoki maslahatchi organ tomonidan kanserogen sifatida tasniflanmagan, ammo ba’zi bentonitlarda o’zgaruvchan miqdorda nafas oladigan kristalli silika, inson uchun tan olingan kanserogen bo’lishi mumkin. Shuning uchun, ehtiyotkorlik bilan boshqarish va kasbiy ta’sir qilish chegaralariga rioya qilish maqsadga muvofiqdir. Ushbu sharh bentonitning ishlab chiqarilishi, qo’llanilishi, ta’siri, toksikligi va epidemiologiyasi bo’yicha mavjud adabiyotlarni umumlashtiradi va ma’lumotlardagi bo’shliqlar va cheklovlarni aniqlaydi.