MONETAR SIYOSATI INSTUMENTLARIDAN MAJBURIY ZAXIRA INSTRUMENTI TAHLILI (Analysis of International Sciences, 2024)
Ushbu maqolada monetar siyosati instumentlaridan majburiy zaxira instrumenti tahlil qilingan. Tanlangan ko‘rsatkichlar asosida majburiy zaxira instrumentining tijorat banklari foiz siyosatiga ta’siri bo‘yicha SVAR modelini shakllantirildi. Model natijalariga ko‘ra yuridik shaxslarning xorijiy valyutadagi depozitlar uchun majburiy zaxira foizi faqatgina tijorat banklaridagi aholining qisqa muddatli xorijiy valyutadagi depozitlari foiziga ta’siri kuchli kuzatilmoqda. Ushbu majburiy zaxira normasining tijorat banklaridagi yuridik shaxslarning qisqa muddatli depozitlari foiziga hamda ularga ajratilgan xorijiy valyutadagi kreditlar foiziga ta’sirining statistik ahamiyati past bo‘lmoqda. Shuningdek, milliy valyuta kursi devalvatsiyasining tijorat banklari foiz siyosatiga ta’siri sezilarsiz bo‘lgan. Bunga sabab tijorat banklari doimiy devalvatsiya ko‘rsatkichini foiz siyosati bilan uyg‘unlashtirgani yo‘q. Aksincha, inflyatsiya darajasi tijorat banklari foiz siyosatiga ta’siri yuqori bo‘lgan. Yuqoridagi enzogen ko‘rsatkichlarning tijorat banklari foiz siyosatiga ta’siridan tashqaridan, tijorat banklaridagi foizlarning avtokorresiyasi kuchli bo‘lmoqda.