(untitled) (The Role of Exact Sciences in the Era of Modern Development, 2025)
“Otamdan qolgan dadalar” romani o‘zbek adabiyotidagi tarixiy-badiiy asarlar sirasiga kirib, unda xalqimizning o‘tgan zamonlar hayoti, urf-odatlari, ijtimoiy-siyosiy holati badiiy mahorat bilan tasvirlanadi. Asarda tarixiy haqiqatga sodiqlik bilan yondashilib, o‘tmishdagi voqealar obrazlar orqali jonlantiriladi. Muallif tarixiy shaxslar, ularning ijtimoiy faoliyati va zamonasiga xos voqeliklarni haqqoniy yoritish barobarida, badiiy tasvir vositalari orqali o‘quvchini chuqur mushohadaga chorlaydi. Romanda axloqiy-didaktik g‘oyalar ham markaziy o‘rin egallagan bo‘lib, unda avlodlar o‘rtasidagi bog‘liqlik, ota merosiga sadoqat, halollik, vatanparvarlik, sabr-toqat kabi ezgu qadriyatlar targ‘ib qilinadi. Asarning har bir sahnasi o‘quvchini faqat tarix bilan tanishtiribgina qolmay, balki ma’naviy yuksalishga undaydi. Shu bois romanning estetik, axloqiy va tarbiyaviy ahamiyati beqiyosdir.