BOSH MIYA QON AYLANISHINING ISHEMIK TIPDAGI O‘TKIR BUZILISHINI JARROXLIK DAVOLASH TAMOILLARI (Нововведения Cовременного Научного Развития в Эпоху Глобализации: Проблемы и Решения, 2024)
Bugungi kunda butun dunyoda bosh miya qon aylanishining ishemik tipdagi buzilishi (BMQAITB) eng ko’p tarqalgan patologiyalardan biridir. Jahon Sog’liqni Saqlash Tashkiloti (JSST) ma’lumotiga ko’ra dunyo aholisining 10-15% ida BMQAITB aniqlangan bo’lib, o’lim ko’rsatkichi bo’yicha o’tkir miokard infarqtidan keyingi ikikinchi o’rinni egallaydi. BMQAITBga olib keluvchi sabab qilib uyqu arteriyalarining stenozi (Takayasu kasalligi) va patologik deformatsiyalarini keltirish mumkin.