(untitled) (Нововведения Cовременного Научного Развития в Эпоху Глобализации: Проблемы и Решения, 2024)
Maqolada Alisher Navoiyning “Hayrat ul-abror” dostoni leksikasida qo‘llangan eski turkiy til, eski o‘zbek adabiy tili hamda hozirgi o‘zbek adabiy tili davriga xos xususiyatlarning o‘ziga xosligi yoritib berildi. Bundan tashqari o‘zbek tili taraqqiyotining turli davrlaridagi leksema va morfemalarning Navoiy asarlarida faol qo‘llanganligi ko‘rsatildi. Ayniqsa, eski oʻzbek adabiy tili Navoiy davrida, uning qimmatli va betakror asarlarida oʻz rivojining eng yuqori cho‘qqisiga koʻtarilganligi yaqqol ochib berilgan. Navoiy asarlari nafaqat oʻsha va keyingi davrlar oʻzbek adabiy tilining asoschisi, balki tadqiqotchisi ekanligi tadqiq qilindi. Navoiy oʻzining “Hayrat ul-abror” asarida eski turkiy tildagi so‘zlarning mahurat bilan ishlatilishi, yana boshqa o‘rinlarda esa shu so‘zlarning eski o‘zbek tilidagi ma’nolari o‘ziga xos jozibadorlik bilan qo‘llanganligi ko‘rsatib berilgan.