(untitled) (Нововведения Cовременного Научного Развития в Эпоху Глобализации: Проблемы и Решения, 2023)
Gerpetik infektsiya - bu gerpes simplex virusi keltirib chiqaradigan surunkali takrorlanuvchi infektsiya bo’lib, ichak to’qimalari va nerv hujayralarining ustun shikastlanishi bilan tavsiflanadi. Hozirgi vaqtda herpes simplex virusining ikki turi mavjud. Virusning I turi asosan og’iz, burun, ko’zning shilliq pardalari va terisini ta’sir qiladi, u asosan maishiy aloqada, II tip genital gerpesni keltirib chiqaradi, asosan jinsiy aloqa orqali yuqadi. Herpetik infektsiyaning rezervuari va manbai odamdir: tashuvchi yoki bemor. Patogenni izolyatsiya qilish juda uzoq vaqt davom etishi mumkin.