(untitled) (Нововведения Cовременного Научного Развития в Эпоху Глобализации: Проблемы и Решения, 2023)
Turkiy tillar eng qadimiy tillardan hisoblanib hozirga qadar juda ko`plab dunyo tillarining asosini tashkil etib kelmoqda , shu jumladan o`zbek tilimiz ham turkiy tillar oilasiga mansub ekanligi hech kimga sir emas. Tilimiz tarixini kelib chiqishini o`rganish , albatta o`zligimizni anglash demakdir. Turkiy tillarni o`rganish XIX – XX asrlarda boshlangan bo`lsada hali ko`rib chiqilmagan manbalar , o`rganilmagan matnlar juda ko`p. Ulardan biri Jamoliddin abu Muhammad Abdulloh at-Turki tomonidan yozilgan “Kitabu bulg`atil mushtaq fi lug`otit turk val qifjaq” qo`lyozmasidir . bu qo`lyozma XIV asrga oid bo`lib, lug`at shaklida yozilgan . undagi so`zlarning aksariyati tilimizda o`zgarishlarsiz qo`llanilib kelinayotgani tilimizning naqadar qadim tarixga egaligini ko`rsatib turibdi. Quyida bu qo`lyozmaning ikkinchi bobi, “Jonivorlar nomlari va boshqalar” nomli faslidan ayrim so`zlarning o`zbek tili bilan qiyosiy tahlili keltirilgan.