ӘЖИНИЯЗ ШЫҒАРМАЛАРЫНДА ҲАЯЛ-ҚЫЗЛАР ОБРАЗЫНЫҢ СӘЎЛЕЛЕНИЎИ (Konferensiyalar | Conferences, 2024)
Қарақалпақ халқының XIX әсирдеги сиясий экономикалық жағдайы еркинлик ғәрезсизлик ушын еркин жасаӯ гүреслери Күнхожа, Бердақ, Әжинияз сыяқлы уллы қарақалпақ классик шайырларының шығармаларында кеңнен сәӯлеленген. Әжинияз шайыр өзи жасаған заманның ҳәр түрли турмыс қублысларын өз поэзиясында бир нешше тематикаларға бөлип ҳәм көркем образлар арқалы кең түрде сәӯлелендире алды. Солардың ишинде белгили оранды ийелейтуғын «Муҳаббат қосықлары», «Айралық ҳәм ел-журт ҳаққанда қосықлар», «Хошласыӯ ҳәм сәлемнамалар», «Ақыл нәсият қосықлары», «Юмор-сатиралық қосықлары» болып табылады.