TEXNIKA YO’NALISHI TALABALARIGA INGLIZ TILINI OʻQITISH SAMARADORLIGINI OSHIRISHDA DIAGNOSTIK BAHOLASHDAN FOYDALANISH ASOSLARI (Konferensiyalar | Conferences, 2024)
Ushbu maqola neft va gaz yoʼnalishida tahsil olayotgan talabalarga oʼqitishda diagnostik baholashdan foydalanish usullari va ahamiyatini tavsiflaydi. Darhaqiqat, tadqiqot bugungi kunda joriy etilayotgan zamonaviy pedagogik texnologiyalar oldingi oʼqitish usullariga qaraganda samaraliroq va ragʼbatlantiruvchi ekanligi haqidagi gʼoyaga asoslanadi. Samarali taʼlimni ishlab chiqish uchun diagnostik baholash juda muhimdir. Ushbu tadqiqot diagnostik baholash neft va gaz yoʼnalishidagi talabalari uchun ham yetarli ekanligini koʼrib chiqdi. Bu talabaning bilim darajasini oʼlchash va ularda mavjud boʼlgan oʼquv kamchiliklarini aniqlash uchun ishlatiladi. Ular oʼqitishning dastlabki bosqichida sodir boʼladi; yaʼni oʼquv yili boshida, joriy nazoratda yoki maʼlum bir belgilangan davrda. Ushbu tadqiqot natijalari shuni koʼrsatdiki, baholashning oʼrni ajralmasdir. Diagnostik testlar oʼqituvchiga (va talabaga) yaqinlashib kelayotgan mavzu haqida qanchalik bilishi va bilmaganligini aytishga yordam beradi. Bu oʼqituvchining darsni rejalashtirish, oʼquv maqsadlari haqida maʼlumot berishga va koʼproq yoki kamroq vaqt sarflashni talab qiladigan sohalarni aniqlashga yordam beradi. Ushbu tadqiqot natijalari, shuningdek, kundalik auditoriyada baholashni amaliy qoʼllash boʼyicha aniq takliflarni kiritish uchun asos boʼladi.