JANUBIY OROLBO’YI MINTAQASIDAGI HAVO HARORATI VA ATMOSFERA YOG’INLARINING O’ZGARISHINI MIQDORIY BAHOLASH (Konferensiyalar | Conferences, 2024)
Maqolada Janubiy Orolbo’yi mintaqasida joylashgan Nukus, Chimboy, Qo’ng’irot, Mo’ynoq va Jasliq meteorologik stansiyalarida 1950-2020-yillarda kuzatilgan havo harorati va atmosfera yog’inlari ma’lumotlarini to’plab, ularni matematik-statistik usul bilan qayta ishlab, o’zgaruvchanlik koeffitsientlari hisoblab chiqildi. Tadqiqot davomida shu narsa aniq bo’ldiki, 1950-2020-yillar davomida o’rtacha yillik havo harorati mintaqadagi barcha meteorologik stansiyalarida so’ngi yillarda ortib borayotganligi aniqlandi. Atmosfera yog’inlari miqdorining tebranishlarida esa shu narsa ayon bo’ldiki, so’ngi 15 yillik davrda mintaqa hududidagi yog’inlar miqdori o’rtcha ko’p yillik miqdordan kamaygan. Bu esa Janubiy Orolbo’yidagi iqlimiy balansning o’zgarib borayotganligini ifodalaydi.