BUILDING THE LEXICON OF LOCOMOTIVES: A LOOK AT SEMANTIC METHODS IN RAILWAY TERMINOLOGY (Konferensiyalar | Conferences, 2024)
Ushbu maqolada temir yo'l terminologiyasini yaratishda leksik semantik atama hosil qilish, ba'zi muhim atama xususiyatlarini va uning paydo bo'lishi va ishlashining jihatlari hamda terminlar va oddiy so'zlar o'r tasidagi morfologik va semantik farqlar muhokama qilinadi. Mazkur maqolada asosiy e'tibor kundalik hayotdagi so'zlar orqali temir yo’l terminlari yaratilishi jarayonida ularning o’xshatish xususiyati va vazifa bajarish xususiyatlarida metaforaning nomoyon bo’lishi misollar orqali yoritib berilgan. Tadqiqot temir yo'l bilan bog'liq matnlarni tahlil qilish uchun korpus lingvistikasidan foydalanadi. Maqola metafora va metonimiyaga asoslanib, temir yo'l terminologiyasini shakllantirishga hamda ular o’rtasidagi yashirin aloqalarni aniqlashga qaratilgan. Ushbu tadqiqotning dolzarbligi uning til, texnologiya va madaniyat o'rtasidagi murakkab munosabatlarni tushunishga qo'shgan hissasidadir.