MUHAMMAD FAXRIY HIRAVIYNING “RAVZAT US-SALOTIN” TAZKIRASIDA O‘ZBEK VA MO‘GʻUL XONLARI ZIKRI (Konferensiyalar | Conferences, 2024)
Hirot tazkirachilik maktabining davomchisi Muhammad Faxriy Hiraviyning “Ravzat us-salotin” nomli tazkirasi xon, sulton, shahzoda va amir shoirlarning adabiy faoliyatiga bag‘ishlangan. Muhammad Faxriy Hiraviy tazkiraning “Nazmga iltifot ko‘rsatgan o‘zbek va mo‘g‘ul xonlari ahvoli bayoni” deb nomlangan ikkinchi bobida o‘n bir nafar o‘zbek va mo‘g‘ul xonlarining har birini alohida fiqralarda hurmat bilan tilga olar ekan, ular bilan bog‘liq tarixiy, adabiy hodisalarni bayon etadi, fe’l-sajiyalaridagi o‘ziga xos jihatlarni ko‘rsatadi, o‘zbek va fors tillarida bitgan she’rlaridan namunalar keltiradi. Maqolada “Ravzat us-salotin” tazkirasining o‘zbek va mo‘g‘ul podshohlari, sultonlari haqidagi mazkur bobi xususida so‘z yuritiladi, tazkira muallifining shoh shoirlarning mahoratlariga bergan baholari tahlil qilinadi. Shuningdek, bu ijodkorlar haqida boshqa manbalarda keltirilgan ayrim ma’lumotlarga diqqat qaratiladi.