ÖZBEK TÜRKÇESİNDE BİRİNCİ VE İKİNCİ DERECELİ BASİT VE ÇOKLU DÖNÜŞÜM YAPILARI (Konferensiyalar | Conferences, 2024)
Evrensel dil bilgisi teorisi ortaya koymak için dil bilimciler tarafından pek çok kuram ortaya atılmış ve yer yüzünde farklı diller üzerinde bu kuramlar uygulanmıştır. Bu kuramlarda n biri de Tesniere tarafından ortaya atılan Bağımsal Dil Bilgisi kuramıdır. Bağımsal Dil Bilgisi, yer yüzünde farklı dil ailelerine mensup çok sayıda dil üzerinde uygulamalar gerçekleştirmiştir. Bu uygulamalarda dünya dillerinde bazı özelliklerin ortak old uğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu ortak özelliklerden biri de dönüşümlerdir. Çalışmada Özbek Türkçesindeki dönüşümler, Bağımsal Dil Bilgisi’nin bakış açısı ile ele alınmıştır. Dönüşümlerin Özbek Türkçesinde nasıl gerçekleştiği ve türleri; bağımlılık ağaçlarınd a gösterilen öbek yapı, yan cümle ve temel cümle çözümlemeleri ile açıklanmaya çalışılmıştır.