TİMURLU MELİKİ BAYSUNGUR MİRZA’NIN KİTAPLIĞI İÇİN HAZIRLANAN NADİR ESERLER ESERLER (Konferensiyalar | Conferences, 2024)
Baysungur Mirza, Timurlu melikleri içerisinde sanatçı kişiliğiyle bilinir, hat sanatında yeteneğini ortaya koyar, Bağ  Sefid sarayını sanatın ve kültürün geli şmesi için tahsis eder. Meliklik döneminden itibaren Herat sarayında dedesi Timur’un mirası olan bilim ve kültür ortamını yeni başkentte gelişme çabalarına girdiği gözlemlenir. Babası gibi edebi ilmi eserleri merakıyla bilinen mirzanın, savaş ganimetleri i çerisinde saraya zorunlu veya isteğe bağlı getirilen sanatçılara sahip çıktığı bilinmektedir. Saray atölyesinde mirza için onlarca eser istinsah edilir, çeşitli kültürlerden gelen nakkaşlar tarafından resimli nüshaları yapıldığı bilinir. Çalışmamızda, Bay sungur Mirza için hazırlanan, hazine kitaplığına hediye edilen ve bizzat kendi isteği doğrultusunda hazırlanan eserler üzerinde kısa değerlendirme yapılacaktır.