ABDURAUF FITRATNING “HURRIYAT” GAZETASIDAGI BOSH MUHARRIRLIK FAOLIYATI (Konferensiyalar | Conferences, 2024)
20.yüzyılın başlarında Türkistan’da Ceditçilik Hareketi yaygınlaştı. Yerli aydınlar eğitim, kültür ve basını geliştirerek ülkede kültürel gelişme, fikri yenilenme için çaba gösterdiler. Mahmud Hoca Behbudi başta olmak üzere yüzlerce aydın yeni usul okullar açarak toplumu eğitmeye güç sarfettiler. İşbu çalışmada 20.yüzyıl Özbek aydınlarından biri Abdurrauf Fıtrat’ın Semerkant’ta Hürriyet gazetesine verdiği katkılar incelenecektir. Kendisi gazetenin başyazarı olarak okuyucularını yenilikçe görüşlerle beslemeye gayret etti. Çalışmamızda Fıtrat’ın Hürriyet’te yayınladığı makaleler örneğinde bir nevi o dönemin gündem konularını belirlemeyi hedefledik.