“SAB’AI SAYYOR”DA KOSMOGONIK QARASHLARNING BADIIY TALQINI (Konferensiyalar | Conferences, 2024)
Maqolada Navoiyning kosmogonik qarashlari “Sab’ai sayyor” dostoni misolida yoritilgan. Dostonda olam va uning yaratilishi, sayyoralar harakati, kun va tun, to‘rt unsur, yer aylanishi, Quyosh va Oy bilan bog‘liq ko‘plab badiiy tasvirlar mavjud. Bunday badiiy tasvirlarni yaratish uchun ijodkor astronomik bilimlarga, ilmiy dunyoqarashga ega bo‘lmog‘i shart. Shu maqsadda maqolada Navoiyning kosmik dunyoqarashi badiiy tafakkuri rivojida muhim o‘rin tutgani asoslangan.