ISAJON SULTONNING ANALITIK FOLKLORIZMLARDAN FOYDALANISH MAHORATI (Konferensiyalar | Conferences, 2024)
Isajon Sulton hikoyalarida folklorning eng qadimiy va boy janrlaridan biri  qo‘shiqlardan ham samarali foydalanganligi “Qo‘riqchi” hikoyasi misolida tadqiq etilgan. Yozuvchi qo‘riqchi nigohi bilan vaqtning bir bo‘lagini qirqib olgan va unda qo‘riqchi, ilon, qushlar, karvon, daryoning baliqlari tilidan bir bek yigit  va bir oy qizning o‘zaro ko‘ngil qo‘ygani, keyinchalik oila qurgani, turmush mashaqqati-yu tashvishlaridan, xash-pash deguncha o‘tib ketayotgan umrdan hikoya qiladi. Bu hikoyalar bir oilaning kechasi, buguni va kelajagi misolida butun insoniyat taqdiridan so‘ylaydi. Hikoyaning erta bahor tasviri bilan boshlanib, kech  kuz manzarasi bilan yakun topishi umrning ramziy ifodasidir. Hikoya tarkibidagi qo‘shiqlar ham xuddi xalq qo‘shiqlari kabi kechinma, holatni aks ettiradi.