KIBERPANK ADABIYOTIDAGI KONTSEPTUAL VA O'ZIGA XOS XUSUSIYATLAR (Konferensiyalar | Conferences, 2024)
Kiberpank futuristik olamlarni o'zida mujassam etgan bo'lib, u yerda texnologiya hayotning har bir jabhasiga kirib, rivojlanish va ijtimoiy tanazzul o'rtasida ziddiyatlarni keltirib chiqaradi. Kiberpankning asosiy xususiyati bu ilmiy fantastika, kibernetika va ijtimoiy tanqidning muvozanati, shu jumladan qorong'u megapolislar va texnologik taraqqiyot ta'sirida shaxsiy erkinlikni yo'qotish mavzulari. Ushbu maqolada 1980-yillarning boshlarida Amerikada ilmiy fantastika janri doirasida paydo bo'lgan adabiyotda kiberpankning paydo bo'lishi ko'rib chiqiladi. Kiberpankning ilmiy-fantastik mavqeini, uning zamonaviy postmodernizm bilan aloqasini o'rganish va uning o'ziga xos xususiyatlari va adabiy landshaftlarini tahlil qilish orqali kiberpank adabiyotning yangi ilmiy fantastika davriga muvaffaqiyatli integratsiyalashuvi uchun asos yaratishda qanday muhim rol o'ynaganligi ko'rib chiqiladi.