REALISTIK VA MODERNISTIK YO‘NALISHDAGI ASARLARDA ZAMON-MAKON SHAKLLARI (Nazar Eshonqul ijodi misolida) (Konferensiyalar | Conferences, 2024)
So‘nggi yillar o‘zbek adabiyotida yaratilgan modern asarlarning o‘ziga xosligini ko‘rsatadigan badiiylik me’zonlaridan biri bu – zamon va makon masalasidir. Zamon va makonning o‘zaro aloqasini o‘rganish asarning sujeti, kompozitsiyasi va badiiy-g‘oyaviy xususiyatlari, yutuq-kamchiliklari haqida muayyan xulosaga kelish imkonini beradi. Maqolada keyingi yillarda yaratilgan o‘zbek qissalarida zamon va makon uyg‘unligi muammosi, uning ifodalanish shakllari haqida fikr yuritilgan. Taniqli yozuvchi Nazar Eshonqul qissalari misolida mazkur muammoni o‘rganish maqsad qilingan. Tahlillar natijasida an’anaviy realistik va noan’anaviy modernistik yo‘nalishda yozilgan qissalardagi zamon va makon tizimini tekshirish hamda qiyoslab o‘rganish nazarda tutilgan.