AVLONIY ZIYOSI (Konferensiyalar | Conferences, 2024)
Oʻzbek jadid allomalarining hayot yoʻli,  ijtimoiy faoliyati ibratli, soʻzlari hikmatli. Millat va Vatan, maʼrifat va maʼnaviyat ularning dardi, qaygʻusi, amali va aʼmoli edi. Ular shu el-yurt istiqboli uchun dard chekdi, qaygʻurdi, gʻamga botdi, oʻyga toldi. Ular yangi usul taʼlim maktablari ochib, farzandlarining savodli qildi, fikrini oʻstirdi, dunyoni tanitdi. Ular teatrda tamoshalar qoʻyib, ijtimoiy, maishiy muammolarni sahnaga koʻchirdi va oʻsha “ibratxona” oraqali olamga ibrat nazari bilan qarashni tashviq qildi. Adabiy asarlarida kundalik turmush muammolarining adabiy manzaralarini aks ettirdi. Shunday ishlar bilan mashgʻul boʻlgan moʻtabar jadid allomalar qatorida Abdulla Avloniy ham bor.