BAZAR EKONOMIKASINA OTIW DÁSLEPKI DÁWIRINDE QARAQALPAQSTAN RESPUBLIKASINDA JÁMIYETLIK-EKONOMIKALIQ TARAWÍNDAǴÍ ÓZGERISLER (Konferensiyalar | Conferences, 2023)
Qaraqalpaqstan Respublikasında bazar ekonomikasına ótiw dáwirinde privatizaciya tiykarında menshik túrlerin ózgertip menshik iyesi klasın káliplestiriw, isbilermenlikti rawajlandırıw hám ekonomikalıq múnásibetlerdi liberallastırıwǵa ayrıqsha itibar berildi. Mámleket múlkin menshiklestiriw zárúrligi bazar ekonomikası qatnasıqlarına tiykarlanǵan jámiyetti dúziwdiń tiykarǵı shárti bolıp esaplanadı. Sonlıqtanda Respublikada bazar qatnasıqlarına ótiw kóp ukladlı ekonomikanı hám básekiles ortalıqtı qáliplestiriwdiń xuqıqıy, shólkemlestiriw shárayatların dúziw maqsetinde, menshik huqıqı nızam menen tán alınǵan hám qorǵaladı. Qaraqalpaqstan Respublikası Konstituciyasınıń 34-statyasında: «hár bir adam menshik xuqıqına iye» dep kórsetilgen, al 51-statyasında: «Bazar qatnasıqların rawajlandırıwǵa baǵdarlanǵan Qaraqalpaqstan ekonomikasınıń tiykarın menshiktiń hár kıylı túrleri quraydı» - dep anıq belgilep berilgen (1: 17, 19).