QOZOG`ISTON VA QORAQALPOG`ISTONDA 1928-1931-YILLARDAGI XALQ QO`ZG`OLONLARI (Konferensiyalar | Conferences, 2023)
1920-yillarning oxiri va 30-yillarning boshlari Qozog'iston va Qoraqalpog`iston tarixining qiyin va murakkab davrlaridan biridir. Bu yillarda yer-suv, kollektivlashtirish, quloq xo`jaliklarini tugatish siyosati, aholidan soliq-yig’inlarning katta miqdorda undirilishi natijasida ko`plab qurolli namoyishlar ochiq norozilik shakllarda bo'lib o`tgan. Aynan ushbu davr oralig`ida ateistik harakatning keng miqyosda kuchayishi natijasidaboshqaruv Sovet hukumati tomonidan o`ta reaktsion va shafqatsiz tomonga o`zgargan davr hamdir.Hukumatning olib borgan bunday siyosati oddiy xalq noroziligiga sabab bo'ldi.1928-yildan boshlab Qozog'iston hududida (Qoraqalpog'iston 1925-1930- yillarda Qozog'iston tarkibida bo'lgan) qurolli qo`zg`olonlar boshlandi. Asosan 1928- 1931-yillar davomida 397 marta qo`zg`olon ko'tarilgan.