QORAQALPOG`ISTON HUDUDIDA KUTUBXONALARNING SHAKLLANISH TARIXI (Konferensiyalar | Conferences, 2023)
Qoraqalpog`iston hududida kutubxonalarning shakllanishi uzoq tarixga ega bo`lib, Markaziy Osiyodagi xuddi shunday muassasalar tarixi bilan chambarchas bog`liq. Qoraqalpog`iston hududidagi ilk kutubxonalar asosan, xususiy bo`lib, an`anaviy maktab va madrasalar qoshida faoliyat yuritgan. Qoraqalpog`iston hududida kutubxonalarning keng tarqalishi aholi orasida savodxonlik darajasining yuqori bo`lganidan dalolat beradi. t.f.d. M.Qarliboev fikricha, hududdagi masjid va madrasalarda katta-kichik kutubxonalar shakllangan. Vamberiga xamrohlik qilgan Ishoq mullaning shu erda Vamberi harid qilgan va aravaga ortilgan “dasta kitoblar” xaqidagi ma`mlumotidan kelib chiqib, 1840-yillarda Qo`ng`irotda kitob bozori allaqachon shakllangan bo`lishi mumkin, aks holda Vamberining bunchalik miqdordagi kitoblarni (200 tacha) ommaviy ravishda sotib olishini boshqa yo`l bilan izohlab bo`lmaydi deb yozadi[1].