ХИЙЎА ХАНЛЫҒЫ ҲӘМ ӘМИЎДӘРЬЯ БӨЛИМИ БАСЛЫҒЫ ОРТАСЫНДАҒЫ ХАТ ЖАЗЫСПАЛАР ТАРИЙХЫЙ ДЕРЕК СЫПАТЫНДА (Konferensiyalar | Conferences, 2023)
Өтмиш тарийхты илимпазлар үйренер екен, ўақыяларды толық ҳәм ҳақыйқый жарытыўда дереклерге сүйенеди. Дереклер болса инсанлардың жәмийетлик хызмети нәтийжесинде пайда болады. XIX әсир ҳәм XX әсир ўақыяларын үйренер екенбиз бул дәўирлердиң сиясий турмысын үйрениўде жазба ҳүжжетлердиң орны үлкен. Жазба тарийхый дереклер өз нәўбетинде еки түрге бөлинеди: Бириншиси жоқары ҳәм жергиликли ҳүкимдарлар мекемесинен шыққан рәсмий ҳүжжетлер(жарлықлар, пәрманлар, буйрықлар, ҳәм т.б.), қаржылық есабат дәптерлери, рәсмий жазыспалар ҳәм екиншиси тарийхый, гео-космографиялық ҳәм де биографиялық шығармалар.