1939-1941-JILLARINDAǴI QARAQALPAQSTANDA BASPA ISI RAWAJLANIWI (Konferensiyalar | Conferences, 2023)
Qaraqalpaqstan tariyxtanıwında urısqa shekem bolǵan jıllarda repressiyalar, awıl xojalıǵın kollektivlestiriwdi juwmaqlaw, jeke múlkti joq etiw hám dinge qarsı úgitnasiyatlaw jumıslarınıń alıp barılıwı menen ajıralıp turadı. Sonıń menen birge, aymaǵımız tariyxında sotsial-ekonomikalıq hám mádeniy rawajlanıwınıń basqa ózgesheliklerin kórsetetuǵın waqıyalar kózge taslanadı. Ulıwma aytqanda, Sovet húkimeti dáwirinde Qaraqalpaqstan tariyxtanıwında «mádeniyat awdarıspaǵı» túsinigi 1930-jıllar dáwirin belgilewde tiykarǵı orındı iyeledi. 1937-1941 jıllarda onı ámelge asırıwda úlken jetiskenliklerge yerisilgenligi kórsetildi.[1] Aldınǵı tariyxtanıwǵa bola, bul dáwirde siyasiy, texnik, ekonomikalıq ádebiyatlarǵa tiyisli qaraqalpaq tilindegi kitaplarnıń basıp shıǵarılıwı kóbeygen, rus klassikleriniń qaraqalpaq tiline awdarma qılınǵan shıǵarmaları, awızeki qaraqalpaq xalıq dóretiwshiligi shıǵarmaları kóp tirajlarda basıp shıǵarılǵan.