ÚSTIRTTEGIORTAÁSIRKÓSHPELILERINIŃ ARXEOLOGIYALIQESTELIKLERI(KURGANLAR) (Konferensiyalar | Conferences, 2023)
Qaraqalpaq arxeologları tárepinen Ústirtte derlik belgisiz bolǵan áyyemgi kóshpeliler mádeniyatı esteliklerin úyreniw menen baylanıslı máseleler bul region ushın zárúrli áhmiyetke iye boldı. Olardıń úyreniliwi kóshpelilerdiń shóldegi eń aldıńǵı bolǵan áyyemgi Shıǵıs civilizaciyalarınıń oraylarınan biri bolǵan áyyemgi Xorezm tariyxın jáne de anıqlaw baqlawǵa járdem beredi. Orta ásirler estelikleriniń kópshiligi 1971-jılǵa shekem tabılǵan, biraq olardı úziliksiz túrde úyreniw, izlew hám jańa obektlerden jańalıqlar ashıw bul esteliklerdiń túpten jańa talqının beriwge múmkinshilik berdi. AralKaspiy aralıǵı yaǵnıy Ústirt platosınıń ekologiyası áyyemde házirgiden parq qılǵan hám adamzat jasaw mánzillerinen biri bolǵan. Bunı bul aymaqtaǵı ustaxanalar, waqtınshalıq toqtap ótiw orınları, áyyemgi qoyımshılıqlar, kurganlar dáliyllep beredi.