ÖZBEKİSTAN’DA 2020 YILINDA YAYINLANAN PEPSİ REKLAMI ÜZERİNE GÖSTERGEBİLİMSEL BİR ANALİZ (Konferensiyalar | Conferences, 2023)
Kaleme alınan makalede Özbekistan’da Pepsi markasının yayınladığı reklam filmi üzerinde göstergebilimsel analiz yapılmaya çalışılmıştır. Göstergebilim, göstergelerin yorumlanmasını ve işaretlerin anlamlandırılması süreçlerini sistemli bir şekilde araştıran bilim dalıdır. Farklı disiplinlerle birlikte çalışan göstergebilim (semiotik), mimarlık, resim, müzik, edebiyat, reklam, moda gibi iletişim aracı olarak kullanılan dizgelerin hepsinde araştırma alanına sahiptir. Makalede etkili bir iletişim aracı olan reklam dizgesi üzerinde durulmuştur. Özbekistan’da yayınlanmış bir içecek markası üzerinde göstergebilimin modern kuramcılarından Roland Barthes’in görüşleri esas alınarak analiz edilmiştir.