(untitled) (Konferensiyalar | Conferences, 2024)
Mazkur maqolada Kanadalik olima Mariya Sabtelnining Husayn Boyqaro homiyligida ravnaq topgan Hirot adabiy muhitining tashkillanishi, unda ishtirok etgan shoirlarning shoirlik mahorati va hasbu holiga tegishli masalalar borasida olib borgan izlanishlari tahlil etiladi. Husayn Boyqaro saroyi adabiy muhitining asosiy boshchisi va rivojlantiruvchisi sifati amir Alisher Navoiyning xizmatlari hamda bu she’riyat davralarining asosiy ishtirokchilari haqida o‘z mulohazalarini bildirib o‘tgan. Mariya Sabtelnining ilmiy tekshirish mezonida qiyosiy, tipologik tahlil usullaridan unumli foydalanilgan bo‘lib, bu usullar orqali o‘sha adabiy davrning manzarasini qaytadan yaratish va unga baho berish borasidagi tadqiqotlarda foydalanish mumkin bo‘ladi. Maqolada Mariya Sabtelnining saroy adabiy majlislariga a’zo bo‘lish va bu a’zolikning shoirlar hayotiga, istedodiga ta’siri haqidagi tahlillariga e’tibor qaratilgan bo‘lib, olimaning Temuriylar madaniy muhitiga nisbatan bergan xolis bahosi o‘rganiladi.