(untitled) (Konferensiyalar | Conferences, 2024)
Mazkur ma qolada O‘zbekiston aholisining ijtimoiy siyosiy hayotidagi raqamlashtirish jarayonida davlat tilining o‘ziga xos xususiyatlarini aniqlash haqida so‘z boradi. O‘zbekistonni raqamlashtirish jadal sur’atlar bilan davom etmoqda. IT texnologiyaning shiddat bila n rivojlanishi tilning tuzilishini o‘zgartirdi. Ushbu maqolada raqamli texnologiya sohasidagi o‘zbek tilining o‘ziga xosliklarini aniqlashning ijtimoiy, siyosiy, iqtisodiy sabablari hisobga olinadi. Maqola materiallari sifatida ijtimoiy tarmoqlar, davlat p ortallari, media kanal, biznes platformalardagi matnlardan toʻplangan til birliklari olindi. Maqolada ijtimoiy lingvistik metodlar: tashqi kuzatish usuli, jamiyatdagi til xususiyatlarini modellashtirishda sinxron tahlil metodi, umumiy lingvistik usullardan (tavsiflash, tahlil qilish, tizimlashtirish) foydalanilgan. Hozirgi o‘zbek tilining holatiga tashqi kuzatish usuli orqali tavsiflandi, o‘zbek tilining geterogen lingvistik muhitidan oʻrin olgan ijtimoiy lingvistik hodisalar (lingvistik vaziyat, lingvistik ziddiyatlar, tillarning aralashishi, ikki tillilik, ko‘p tillilik, til tanlash, til maqomini tan olish va boshqalar) aniqlandi. IT texnologiyasidan, raqamli tizim mahsulotlarini foydalanish o‘zbek tilining funksional faoliyat ko‘lamini kengaytirishga hiss a qo‘shishi isbotlangan. Raqamli O‘zbekiston 2030” d asturi davlat tili siyosatini amalga oshirish bilan bevosita bo gʻliq bo‘lmasa da, u davlat tili rivojlanishiga ijobiy ta’sir ko‘rsatganligi aniqlandi.