(untitled) (Konferensiyalar | Conferences, 2024)
Мақалада қазақ тіліндегі «көк» концептісінің тұрақты тіркестердегі танымдық, тілдік ерекшеліктері қарастырылады. Еңбекте отандық тіл біліміндегі түртүс атауларын лингвомәдени тұрғыда зерттеген ғалымдардың еңбектеріне шолу жасалған. «Көк» концептісінің қарғыс-алғыс сөздеріндегі танымдық сипатын аша отырып, қарғыс мәнді тұрақты тіркестердің тілдік сипаты зерделенеді. Сондай-ақ тіліміздегі халық арасында «көк» лексемасына байланысты көп қолданылатын фразеологиялық тіл бірліктеріне танымдық, тілдік талдау жасалынған. Дүниенің тілдік бейнесін ұлттық мәдениет мәнмәтінінде қарастыруда кез-келген халықтың тілінде тұрақты тіркестердің стилистикалық қызметі маңызды орын алатыны белгілі. Лингвистикалық тұрғыда фразеологиялық тіркестердегі қолданылатын тіл бірліктеріне жекелей тоқталып, олардың линвгомәдени танымындағы когнитивті болмысы, халық қолданысындағы ерекшелігі, әлеуметтік актуалдылығы, олардың сөйлеу тілі мен ментализдегі өзгерісі жөнінде зерттеулерге баса назар аударылды.