(untitled) (Konferensiyalar | Conferences, 2024)
Maqolada Alisher Navoiy ijodida alohida oʻrin egallaydigan "Xamsa" dostonlaridan "Farhod va Shirin" tarkibidagi munojot bobi gʻoyaviy-badiiy tahlilga tortilgan. Tahlil davomida misralarda keltirilgan fikrlarning manbalari, yaʼni Qurʼoni Karim, Hadisi Sharif, tasavvuf taʼlimoti bilan bogʻliq jihatlarga eʼtibor qaratiladi. Doston tarkibidagi sheʼriy satrlar nasriy bayon qilinib, tahlilga tortiladi. Munojot bobi tahlilga tortilar ekan, oʻzbek kitobatchilik tarixida maxsus anʼana (anʼanaviy kirish boblar: basmala, hamd, munojot, naʼt) larning shakllanishi haqida ham fikr yuritiladi. Munojot bobida Alisher Navoiy Ollohning azamatlik qudratiga, yaʼni yoʻqdan bor, bordan yoʻq qiluvchi ulugʻ zot ekanligiga alohida eʼtibor qaratgan. Ana shu jihatlar tahlilda inobatga olingan. Maqolada shoirning badiiy mahoratiga ham baho beriladi.