(untitled) (Konferensiyalar | Conferences, 2024)
Milliy uyg‘onish davrining yorqin namoyandalaridan biri, ma‘rifatparvar shoir,olim,sayyoh, matbachi va muallim Ishoqxon Ibratning hayoti va ijodiga oid ma’lumotlar berilgan. XIX asrning oxiri XX asrning boshi jahon sivilizatsiyasining taraqqiyotida keskin burilishlar davri boʻlganligi, bu davrda chuqur islohotlar, ilm-fan taraqqiyotida tub sifatiy oʻzgarishlar roʻy berganligi haqida so‘z yuritilgan. Ibratning asarlari mazmuni, g‘oyasi haqida alohida to‘xtalib o‘tilgan. darsni tashkil etish hamda matnni o‘rgatish doir yondashuvlar, adidlarning asosiy maqsadi dunyoviy ilmlarni egallagan yoshlarni tarbiyalash va ularning maʼnaviy ongini oshirish, oʻz vazifasini oʻtay olmay qolgan eskicha taʼlim tizimiga yangicha innovatsion gʻoyalarni singdirish ekanligi haqida fikrlar berilgan. Jadidlar milliy rivojlanish bilan qaramlikka qarshi kurashmoq lozimligini anglaganligi, bu gʻoyalar jadidlar siyosiy faoliyatining asosini tashkil etganligi haqida bayon qilingan.