(untitled) (Konferensiyalar | Conferences, 2024)
Ushbu maqolada nutq madaniyatida tildan foydalanish qoidalarini amaliy qoʻllay olish, talaffuz va urgʻu talablariga rioya qilgan holda, soʻz birikmasi, jumla yoki gaplar tuzishning meʼyoriy imkoniyatlari hamda chegaralarini bilishni talab etilishi xaqida fikrlar bayon etilgan. Nutq madaniyatida asosiy eʼtibor nutqning aniqligi, sofligi, mantiqiyligi, ifodaliligi, taʼsirchanligiga qaratilgan boʻladi. Garchi bu sifatlar nutqiy etiket uchun ham ahamiyatli boʻlsa-da, uning birliklari takrorlanuvchanligi, bir zayldaligi va barqarorligi bilan ajralib turadi. Nutq madaniyati lisoniy bilim va malakalar yigʻindisi boʻlsa, nutqiy etiket maʼlum millat vakillari nutqida atrof-muhit, muayyan shart- sharoitlar, turli urf-odatlar taʼsirida yuzaga kelgan ifoda shakllaridan iborat boʻladi.