(untitled) (Konferensiyalar | Conferences, 2024)
Jadidchilik jahon ijtimoiy va milliy qadriyatlarga asoslangan oqim boʼlib, Oʼrta Osiyo mahalliy tub aholisi manfaatlariga javob bergan va ijtimoiy taraqqiyotning pishib yetilgan ehtiyojlarini toʼla qondira oladigan harakat sifatida shakllandi. Jadidchilik maʼrifat- parvarlikdan kuchli siyosiy harakatgacha boʼlgan murakkab rivojlanish yoʼlini bosib oʼtdi. Jadidlarning maʼrifatparvarlik mafkurasi ijtimoiy jihatdan ancha boy va rang-barang boʼlganligi mazkur tadqiqotda yoritib berilgan.