(untitled) (Konferensiyalar | Conferences, 2024)
Ushbu maqola XX asrning boshlarida jadid matbuotida chop etilgan birinchi ayollar jurnali "Alem-i Nisvan"(Ayollar dunyosi) faoliyatiga bag’ishlangan. Unda asosan jurnal tashkil qilinishining o’sha davr uchun zarurati, jamiyatda xotin-qizlar huquqlari bilan bog’liq muammolar, xususan, ta’lim olish, hunar o’rganish, jamiyat ijtimoiy-madaniy hayotida ishtirok etish orqali ularning mavqeini oshirish masalalari tadqiqiga bag’ishlangan. Maqolada “Alem-i Nisvan” jurnalining ta’sis etilishi, ilk sonlari, muharrirlari, nashrning o’sha davrdagi o’rni va ahamiyati haqida izlanishlar olib borildi. Jadidlar harakati y’o’lboshchisi Ismoil Gaspirali va uning qizi “Alem-i Nisvan” jurnalining ilk muharriri Shafiqa Gaspirali faoliyati haqida to’xtalib o’tilgan. Shunigdek, jurnal sahifalaridan o’rin olgan ayrim mavzular tahlil qilingan.