(untitled) (Konferensiyalar | Conferences, 2024)
Yirik pedagog, taniqli ma’rifatparvar, serqirra adib, publitsist va muharrir Abdulla Avloniy XX asr birinchi choragida O‘zbekiston (1924 yilgacha Turkiston) ijtimoiymadaniy hayotida sezilarli rol o‘ynagan siymolardan biridir. U 1978 yilning 12 iyulida Toshkentning Mergancha mahallasida dunyoga kelgan. Abdulla 7 yoshga to‘lgach otasi uni O‘qchidagi Akramxon domla maktabiga beradi. U keyinchalik Shayhontohurdagi Abdumalikboy madrasasida ham tahsil oladi. Abdulla Avloniy siyosiy ongining shakllanishida XX asr boshlaridagi yirik siyosiy-ijtimoiy voqyealar muhim omil bo‘ldi.Maslakdoshlari singari Avloniy ham mahalliy aholi zamonaviy ilm-ma’rifatni egallash yo‘li bilangina milliy zulmdan qutulib, ozodlikka, istiqlolga erishadi deb o‘yladi.Shu bois uning publitsistikasida, xususan sayohatnomalarida ma’rifatparvarlik, yuksak axloqiy g‘oyalarni targ‘ib qilish xususiyatlari yetakchilik qildi. Abdulla Avloniyning sayohatga bag‘ishlangan ikkita maqolasi: “O‘z shahrimga sayohat” va “Afg‘on sayohati” mavjud. Shu yerda biz “Sayohatnoma” janri haqida bir oz to‘xtalib o‘tsak