(untitled) (Konferensiyalar | Conferences, 2024)
Jadidchilik harakati hanuzgacha maʼrifatparvarlik harakati sifatida talqin etib kelinmoqda. Rostdan ham jadidlar maktab ochishgan, darsliklar yaratib, bolalarni yangicha usulda oʻqitishgan. Ularning jurnalistlik faoliyati tadqiqotlarida ham asosiy urgʻu maʼrifiy mavzudagi maqolalariga berildi. Toʻgʻrirogʻi, jadidlarni shaxs sifatida oʻrganmaslik, faktlarni chuqur tahlil qilmaslik ularning siyosiy arbob sifatidagi siymolarini pardaladi. Masalan, Mahmudxoʻja Behbudiy, Munavvarqori Abdurashidxonov, Abdurauf Fitrat, Ashurali Zohiriy kabi jadid karvonboshilari, avvalo, mustamlakachiga qarshi kurash dasturini ishlab chiqqan siyosiy arbob edilar.