(untitled) (Konferensiyalar | Conferences, 2024)
SAXOVAT arabcha so‘z bo‘lib, saxiylik, qo‘li ochiqlik, jo‘mardlik; bazl, himmat, karam kabi ma’nolarini bildiradi. Islom dinida, xususan, Qur’oni karimda infoq-ehson qiluvchilarning ajri haqida ko‘p oyatlar nozil bo‘lgan. Hadisi shariflarda ham ehson, muruvvat, himmat, sadaqa kabilar maqtaladi, ularga tashviq qilinadi. Shunday muborak hadislardan birida Payg‘ambarimiz Muhammad alayhissalom :” “Saxovat – bir daraxt. Uning ildizlari jannatda, shoxlari dunyoga tushib turadi. Kimki uning shoxidan ushlasa, ildizlari (jannat) sari tortadi...”, deb marhamat qilganlar.