(untitled) (Konferensiyalar | Conferences, 2024)
Ushbu maqolada muallif Shavqiy Namangoniyning devonidagi muxammaslaridan biri mazmuniy tahlil qilinib, Alisher Navoiyning mashhur g‘azaliga bog‘langan tazminning farqli xususiyatlari asoslab berilgan. Devon tarkibidagi g‘azallardan biri e’tiborga olinib, ularning baytlarda ifodalagan ma’nosi muallif tomonidan izohlangan. Tasavvufiy istilohlar shoir tomonidan ko‘zda tutilgan ma’nosiga ko‘ra bir necha turlarga ajratilgan. Me’roj kechasini tasvirlashda Alisher Navoiyning “Xamsa”dostonidagi Me’roj tuni ta’rifi Shavqiy muxammasidagi tahlillar bilan solishtirilgan. Payg‘ambarimiz (s.a.v.) na’t yo‘nalishidagi muxammasining mazmuni “Xamsa”dostonidagi baytlardagi o‘ziga xoslik maqolada tadqiq etilgan. Me’roj kechasidagi voqealar ketma-ketligi ikki ijodkorning she’riy asari misolida ko‘rib chiqilgan va xulosalar chiqarilgan.