(untitled) (Konferensiyalar | Conferences, 2023)
Bugungi kunda aloqa tizimi kundalik hayotimizda qanchalik darajada muhim boʻlsa, insoniyat tarixida ham ancha qiyinchiliklar bilan taraqqiy etganiga tarixning oʻzi guvohdir. Oʻrta Osiyoning butun hududida faqat bitta, eng qadimiy aloqa turi – pochta aloqasi oddiy koʻrinishda faoliyat yuritgan. Pochtachilarning vazifalarini davlatning piyoda xat tashuvchilari yoki ot joʻnatuvchilari va xabarchilari, ya’ni «chopar» yoki «elchi» deb atalgan kishilar bajargan. Oddiy xalq ularning xizmatlaridan foydalana olmadi, ular davlat hokimiyati vakillariga, yirik xon va boylarga, shuningdek, savdo zodagonlariga xizmat qildilar. Oddiy xalq xabarlarini yetkazish, asosan, ogʻzaki xabarlar orqali amalga oshirilgan, ular odamlar gavjum joylarda: choyxonalarda, bozor maydonlarida va masjidlarda yodlangan va «ogʻizdan ogʻizga» oʻtgan.