(untitled) (Konferensiyalar | Conferences, 2023)
Xalqımız tariyxın úyreniwde Aral boyı xalıqlarınıń erte orta ásirlerdegi etnogenetikalıq qatnasıqları hám hár qıylı simbiozlıq baylanısların ilimiy izertlew tariyx ilimindegi aktual máselelerdiń biri bolıp tabıladı. Qubla Aral boylarında erte orta ásirlerde kóshpeli xalıqlardıń migraciyalıq kóshiwleri kúsheygen dáwir bolıp esaplanadı. Bul dawirde migracion processlerge baylanıslı túrde regionda etnik processler kúsheyedi. VIVII ásirlerde Sırdáryanıń eski arqa-batıs tarmaǵı bolǵan Quwandáryanıń suwı kemeyip ketedi. Usıǵan baylanisli aymaqta jasawshi Jetiasar qáwimleriniń bir toparı Sırdárya boylarına kóship baradı hám «Batpaqlı qalalar» mádeniyatın payda etedi. Ekinshi bir bólegi bolsa Ámiwdárya deltasınıń oń tárepine kelip jergilikli qáwimler menen, ásirese, xorezmliler menen aralasıp Kerder mádeniyatın payda etedi. Geypara bolegi Ústyurt tegisliginiń shıǵıs táreplerin ózlestirip, ańshılıq, sharwashılıq penen shuǵıllanadı. Bul dáwirde Ámiwdárya quyarlıǵınıń oń jaǵalıǵında Xorezmniń arqa tárepindegi keń paytaxt sahralar «Kerder elati» dep atalǵan