(untitled) (Konferensiyalar | Conferences, 2023)
Қубла Арал бойларындағы әййемги дәўирден баслап XVI-әсирге дейинги тарийхый процесслер археологлар тәрепинен, ал XVI-әсирден кейинги дәўирлерге киретуғын тарийх ҳәм мәденият ҳаққында тарийхшы илимпазлар тәрепинен изертленип ол ҳаққында бир нешше китаплар мақалалар жазылды. Усындай қарақалпақ халқы ҳәм оның мәденияты ҳаққында изертлеў жумыслары Хожахмет Есбергенов тәрепинен кең көлемде алып барылады. Хожахмет Есбергенов қарақалпақлардың этнографиясы, турмыслық салт дәстүрлери ҳаққында бир қанша мийнетлер дөретти. Биз усы мақаламызда тек ғана оның халықтын ҳәм мәденияттың қәлиплесиўи- ҳаққындағы теориялық көз қараслары пикирлерин айтып өтемиз.