(untitled) (Konferensiyalar | Conferences, 2023)
Жаҳон миқёсида, антрополог олимлар жамоаси ўртасида туркий тилли халқларнинг минтақа (Марказий Осиё)да вужудга келиши, унинг тарихига бўлган қизиқиш ҳар доим долзарб масалалардан бўлиб келган. Тарихнинг турли даврларида тадқиқотчилар томонидан амалга оширилган ўрганишлар асосида бой фактик материаллар тўпланиб, антропологик материаллар базасини ташкил этмоқда. Аммо антропологик тадқиқотларни ташкил қилиш методикасининг етарли даражада шаклланмаганлиги, соҳанинг айрим мутахассислари томонидан антропометрик ўлчов методларини тўғри қўлланилмаганлиги сабабли, бу материаллар ҳар доим ҳам туркий тилли халқлар тўғрисида тўлиқ тасаввур бера олмас эди.