(untitled) (Konferensiyalar | Conferences, 2023)
Tildiń leksikalıq mánileriniń túrlerin anıqlaw ilimniń basli máseleleriniń biri. Qaraqalpaq tiliniń kópshilik máselelerin, sonıń ishinde leksikalıq mashqalaların ilimiy kózqarasta izertlew tek sońǵı waqıtta ǵana qolǵa alındı. Til bilimi anaw ya mınaw xalıqtıń hám tildiń tariyxında onıń jámiyettegi sociallıq jaǵdayı áhmiyetli dereklerdiń biri boladı dep úyretedi. Milletler hám olardıń tilleriniń rawajlanıwı jámiyettiń haqıyqıy talaplarınan kelip shıǵadı. Qaraqalpaq tili hám onıń leksikası tariyxıy dáwirler dawamında jámiyetlik rawajlanıwdıń jaǵdayına qaray jetilisip millet tili, ádebiy tili, ádebiy tili dárejesine kelip jetti.