(untitled) (Konferensiyalar | Conferences, 2023)
Ushbu ilmiy maqola tarjimaning nazariy masalalariga bag‘ishlangan bo‘lib, unda badiiy asarlarda uchraydigan eng nozik jihatlardan biri bo‘lgan sarlavhalar tarjimasi haqida fikr yuritiladi. Sarlavha tarjimasiga oid boshqa tarjimashunos olimlarning fikriga urg‘u berib o‘tiladi. Tadqiqot ob’ekti sifatida o‘zbek yozuvchisi Pirimqul Qodirovning “Yulduzli tunlar” yohud “Bobur” romanidagi bo‘lim sarlavhalarining yaponcha tarjimasi tanlangan bo‘lib, asl va tarjima matnlari qiyosiy jihatdan tahlil etiladi. Shuningdek, maqolada tarixiy asarlar tarjimasiga xos bo‘lgan boshqa masalalar haqida ham atroflicha fikr yuritiladi.